Jak ušetřit peníze na Vánoční dárky? Plno rad a typů.

"Radši poslouchá a pozoruje. Rozum má a rozvažuje. Když tu a tam zahoupá se list ve větru, nenechá se zmást. Nenechá si svou chytrost krást."


Dny jsou kratší, je dřív tma a ochladilo se. Zima už špičkou svého nosu hladí tabulky našich oken, šimrá větve stromů, u kterých to zdaleka nekončí.  A navíc? Navíc se blíží Vánoce. Čas, kdy většina lidí chce splnit tradici a povinnost obdarovat své blízké nějakým dárkem. Samozřejmě i proto, že je má rád, ale Vánoce nejsou jen o dárcích. Pokud nejste dostatečně šikovní a kreativní a dárky nevyrobíte sami vlastníma rukama - nějaká keramika (hrnečky, mističky, ozdoby), obrazy, ozdoby z jiného materiálu, uplést šálu, čepici ... dárky budete muset koupit, zaplatit. Na Vánoce je finanční výdej větší, než v jiných obdobích. Kromě dárků se kupuje  jídlo,  nějaká dekorace, peče se, všude svítí světýlka, k tomu je potřeba nějaká ta elektřina... no prostě chápeme. V tomto článku chci napsat návrhy na levné dárky a také na to, jak na nějaké ty dárky třeba ušetřit. Vymýšlím to víceméně za pochodu, tak to berte i s rezervou. 😊

Buďte mazaní a chytří, jako liška. Neunáhlete se, rozmýšlejte...



Jak ušetřit?
  • Výhodu mají nekuřáci. Nemusí stále kupovat a utrácet za cigarety. Stovečka sem, stovečka tam.
  • Ani Ti, co chodí pravidelně pít příliš neušetří. 
  • Pokud máte oblečení, které jste ještě před měsícem bez problému nosili, proč by jste si dnes kupovali něco nového s tím, že nemáte nic na sebe? Jasně, nechodit v otrhaném, starém, musíme si něco koupit, ale teď mám na mysli to nakupování nového oblečení (bot), každý týden, nebo každý měsíc. 
  • Pokud Vám zbývá ještě polovina sprcháče nebo šampónu, nebo máte v zásobě nějaké, co jste dostali jako dárek od někoho jiného, proč kupovat další? Zbytečně se to pak kupí doma. Zní to tak logicky, přitom existují lidé, co koupí další, ačkoli doma mají už několik načatých. Věřte mi, vím to! 😊
  • To samé s jídlem. Kupujte tak, aby Vám nepřebývalo, co se pak může zkazit a vyhodit. To co vydrží v zásobě nevadí. Třeba když si to koupíte ve slevě, jako třeba kakao. 
  • Odměňte se, mlsejte, ale čím méně, tím víc ušetříte. Peníze i kalorie. Někdy je lepší koupit něco, co Vám chutná a zároveň je to plnohodnotná strava. Nějaký dobrý zdravý oběd, večeře, ... Nekupovat zbytečně každý den čokoládu. I já byla dřív taková, že jsem snědla čokoládu během několika minut celou, ale když si to krásně rozložíte, může Vám čokoláda vydržet několik dní.
  • Pokud nejste zaměstnáni v nějaké stálé práci, zajistěte si příjem... nějaké drobné brigádky, nebo větší brigáda, kam pravidelně docházíte. Já jako student ještě nepracuji, ale mám cca dvě brigády. 
  • Pokud jste student na vysoké škole, učte se, jak nejlépe dovedete, protože se může stát, že dostanete studijní prospěchové stipendium. 😊😁 I to se do příjmu počítá. 
  • Stejně tak, pokud jste student, který má své bydliště daleko a je ubytovaný na koleji, nebo zkrátka v místě svého studia... může si požádat o ubytovací stipendium. Nějaká ta tisícovka za čtvrtletí vám přijde do kapsy. Otázkou je, jak daleko bydlíte, aby vám to uznali. 
  • Pokud patříte mezi tu kategorii lidí, co už platí i energie. Nenechávejte rozsvíceno v místnostech, kde zrovna nejste, jako moje spolubydlící. A někdy je i příjemné mít zhasnuto a mít zapálenou svíčku. Když si čistíte zuby, nenechávejte téct vodu. Nikdy by mě nenapadlo, že to někdo dělá, ale zjistila jsem, že ano. Uteče Vám 😂 To samé ve sprše. Když se mydlíte, voda může být vypnutá. V místech, kde je ale moje placení za ubytování stejné každý měsíc bez ohledu na to, kolik vyplácám vody, tak si to vychutnávám. Třeba na koleji. Na druhou stranu proud odtékající vody není mínus jenom z toho finančního hlediska. Ale týká se to i naši matičky Země.
  • Potrpíte si na značkové věci? Chcete mít Adidas, Filu, Airpody, Nike, Apple a já nevím, jaké další dražší záležitosti jsou teď IN. Není to důležité mít, ale asi chcete být cool. Já se za značkami neženu, nepotřebuji je. Důležité pro mě je mít pěkně, pohodlné oblečení, co se mi líbí a vypadá dobře a vhodně. Naopak můj brácha začal lovit značky. Ale když už, dají se kupovat ve slevách, výprodejích, nebo od někoho levněji. A nebo si značky někdy odpusťte a jděte do obyčejného trička, které v dobré kombinaci s jiným oblečením může vypadat dobře. Ležérně, sexy, elegantně, je to na vás. 
  • Omezení návštěv restaurací, kde mají jídlo nad sto korun. Levně vařit, chodit na návštěvy, studentské menzy, jídelny, ... 
  • Někdy se dá dobře zabavit i doma nebo venku, aniž byste navštěvovali nějaké podniky, aniž byste platili za nějaký výlet nebo návštěvu něčeho. Nejde dělat pořád to samé, aby se i člověk nenudil a tak... ale činností je dost a každý si najde to své. A pak si třeba i ušetříte na nějakou pěknou dovolenou u moře a výlety, které se platí a něco stojí. Protože mně osobně třeba vždy přišla strašná škoda trávit čas jen doma nebo po okolí, život plyne a mnozí se chceme i někam podívat a něco zažít.
Tipy na levné zabavení doma:
- pokud máte doma nějaký hudební nástroj (aby jste za něj nemuseli utrácet) - hra na hudební nástroj (flétna, kytara, klavír, bubny, housle, ...) - pokud neumíte, můžete se začít učit - návody najdete i na internetu, můžete zkusit hrát na skleničky 😂
- sledovat filmy, seriály, videa, ale čeho je moc, toho je příliš
- psát - deník, na blog, dopisy, třeba i ten Whatsapp, messenger - čas Vám to zkrátí, pokud se opravdu nudíte 😄
- číst - články na internetu, knihu, časopisy, noviny - třeba se dozvíte zajímavé věci
- pokud máte nějaký ten čas, můžete uklidit - utřít prach, vytřít, zamést, vysát, umýt nádobí, ... i tak se zabavíte, ačkoli to někoho nebaví, ale když si k tomu pustíte třeba hudbu, mohlo by to jít lépe a možná z toho budete mít i dobrý pocit
- něco upečte nebo uvařte - recepty najdete na internetu nebo můžete improvizovat, ale za nějaké ty suroviny pochopitelně něco utratíte 😁
- něco tvořit, vyrábět, malovat - třeba si i nějaký ten dárek na Vánoce vyrobíte - na internetu můžete najít plno nápadů








 





- cvičte
- povídejte si doma, dělejte kraviny, ať máte srandu, milujte se 😂
- učte se, vzdělávejte se, především, pokud chodíte ještě do školy, ale i z vlastního zájmu
- pokud chodíte do práce a do školy od rána do večera, odpočívejte, i tak se dá čas využít a odpočívání má různé podoby, čajík u filmu, knihy, spánek, koupel - ale zase pozor - i za vodu se platí! 😂

- hrajte hry - Tipy na hry:  
Pokud doma nenajdete hry jako je Dáma, šachy, Člověče nezlob se, karty (na Prší, Poker, Mariáš, Oko, Vole lehni, Černého Petra, Kvarteto, Uno, Bang, ...), Mlýn, Dostihy, Loupežníci, Česko, Evropa, Dobyvatel a podobné vzdělávací, Carcassonne, Activity ... tak se dají hrát hry i s obyčejnou tužkou a papírem nebo nepotřebujete vůbec nic. Takže moc neutratíte.
  • Město, jméno, zvíře, rostlina, věc - kdy na písmenko z abecedy vymýšlíte slova a píšete si body podle toho, jak se vaše slova liší - 0, když nemáte nic, 5, když máte stejná slova, 10, když slovo, co máte, nikdo jiný nemá. Můžete si vymyslet i těžší varianty, kdy vymýšlíte slova třeba na různé značky, jídlo, části těla, oblečení, nábytek ... bývá to už o dost těžší. 
  • Hádej kdo jsem -Nalepíte na čelo (nebo jen dáte zabalené do ruky) druhému člověku nějakou osobu, nebo předmět napsaný na papírku. Dotyčný hádá, co je. Dá se i stáhnout. 
  • Hádej, na co myslím - Na to kromě své hlavy a paměti nepotřebujete nic. Myslíte si nějaké slovo a další hádají, na co myslíte. Odpovídat můžete jen ano a ne. Je to zvíře? Ne. Je to rostlina? Ano. Roste v lese? Ano. 
  • Závody tužek - Na papír si nakreslíte dráhu - jako pro formule. Každý si vezmete jinou barvu tužky. Hrot tužky, lépe fixy postavíte na papíře na místo START, prstem držíte vršek a zatlačíte tužku tak, aby vystřelila a nakreslila vám na papíře čáru, která znázorňuje vaši ujetou dráhu. Na konci čáry si uděláte křížek, odkud budete vyjíždět v dalším kole. 
  • Střelba mincí na základnu - Hra pro dva hráče. Papír. Jedna půlka papíru patří jednomu hráči, druhá druhému. Obkreslíte na své části 5x dvoukorunu, nebo jinou minci a pak se cvrnkáním do mince snažíte zasáhnout kolečka soupeře. Místa, která mince zakryje, vykreslíte a berou se za zneškodněná. 
  • Kámen, nůžky, papír - Kámen, nůžky, papír, stop! Kámen otupí nůžky. Nůžky rozstřihnou, papír. Papír zabalí kámen. To vyhrává. Dva stejné? Kámen, nůžky, papír znova. Ten kdo vyhraje, může druhého šimrat, zadat mu úkol na splnění, třeba udělej pět dřepů, dej mi pusu aj. 
  • Slovní kopaná. Kolo - Opice - Eskymák - kotrmelec - cibule.
    Cibule - les - eskymák - mák - akrobat - batole.
    a dalo by se toho hrát i mnohem víc.

    - běžte ven s kamarády
    Tipy na trávení času venku, tipy na levné výlety: 
  • Procházka do města, přírody, do lesa, k řece, do parku, k rybníku.
  • Venčení psů, pokud nemáte psa, existují útulky, kde si psa můžete půjčit a vyvenčit ho. Třeba v Českých Budějovicích kousek od Stromovky, U Zemědělské fakulty, upřímně nevím přesně
    kde. 😂
  • Sezónní činnosti - pouštění draků, sáňkování, stavění sněhuláka, bruslení, plavání (rybníky, řeky, nádrže - levnější než veřejná koupaliště - kontakt s přírodou, za to špinavější voda), házení s míčem, kopání/fotbal, vybíjená, volejbal, ... vyhrát si mohou i dospělí. 
  • Lom Velká Amerika - když nepočítám dopravu, nemusíte nic platit. Záleží na tom, kde bydlíte. 
  • Terčino údolí - vodopád, krásná příroda aj. 
  • Stvořidla - řeka, kameny, les, příroda. Opět nemusíte platit nic. Záleží, jak se tam dopravíte a zda si tam pak koupíte občerstvení. 
  • To samé Český ráj. 
  • A podobná přírodní nebo památeční historická místa. I města. 
  • Národní parky... Např. jezera na Šumavě. 
  • Vyjet na kolo. 
  • Různé kapličky - např. Stožecká kaple, v Kutné Hoře - Kutná Hora stojí za výlet.
  • Orlík, Slapy, Seč ... 
  • Poděbrady - pokochat se různými fontánami, park, ... Pokud se budete chtít projet lodí, to stát něco bude.
Horší je, když máte náladu pod psa a nic Vás nebaví a nic se Vám nechce, to pak strávíte válením se v posteli. Osobně jsem člověk, který se vždy zabavil a málo kdy se nudil, naopak nestíhal vše, co si umanul. Ale jakmile se mi nic nechtělo, nebylo to proto, že bych se nudila a neměla co dělat. Naopak jsem myslela na to, co by bylo potřeba udělat, co bych všechno dělat mohla, ale nechtělo se mi nic. To pak jenom v těchto chvílích kňučím v posteli. 😂 I tak ušetříte. 

Jo, asi tento článek celý zní trochu jako troškaření, velká skromnost a sockaření, ale třeba mně to tak vyhovuje a mám větší příjem než výdej a pak si můžu jindy jinde dopřát. Nemám totiž potřebu utrácet, abych měla přebytek, ale utrácím tak, abych to využila a spotřebovala, než abych to pak vyhazovala, ačkoli i to se občas stane. Třeba jednou, v budoucnu, až budu mít děti, nebudu troškařit, prostě tak, aby měly dostatek, ale zároveň je budu vést k nějakému správnému hospodaření. Ale díky tomu, že teď vím, jak ušetřit plus pak budu mít nějaký větší příjem - plat, až nastoupím do práce, budu mít dostatek, aby se žilo krásně. Zkrátka jde o to, neutrácet zbytečně, ale za to, co je opravdu potřeba + umět udělat sobě i blízkým někdy radost nějakým dárečkem jen tak. Ale nerozhazovat za něco, co pak bude stejně jen ležet bez lidského doteku.

Tipy na levné dárky
  • Vytisknout společnou fotografii a dát ji do vyrobeného nebo koupeného rámečku, nebo pokud máte nějaký prázdný doma.
  • Pokud hrajete na nějaký hudební nástroj, umíte masírovat záda apod. můžete vytvořit vlastní poukázku, kde nabízíte své služby zdarma v době dle domluvy s obdarovaným.
  • Napsat dokument, dopis, text, kde napíšete, jak si dané osoby vážíte, co jste spolu zažili, něco, co jste nebyli nikdy schopni říct. Napsat, co máte na té osobě rádi apod. 
  • Nahrát/natočit video, předat ho na DVD, flešce apod. - video z vašich společných fotek nebo videí, nebo jen dotyčného, kam třeba nahrajete nějaký svůj komentář. Otázkou je, zda máte nějakou volnou flešku, nebo ji budete kupovat. 
  • Ponožky, svíčka, hrneček, nějaká drogérie a kosmetika, pastelky, ozdobičky - klasiky.
  • Někdy se vyplatí objednat něco z nějakého katalogu nebo z internetu, protože tam můžete objevit různé slevy a nakoupit více věcí za výhodnější cenu. 
  • Knihy z levných knih.
  • Pokud jste student nebo máte nějakou club card/návštěvnickou kartičku z konkrétního obchodu, dá se nějaké věci kupovat ve slevách. 
  • Nebo zrovna pěkné a potřebné věci a dárky nakupovat, když jsou zrovna zlevněné. 
  • Nějaký pěkný kamínek z přírody. 😂

Bonbónek na každý den.

Pokud ale víte, jak hospodařit, máte příjem a třeba i větší, než výdaje, nemáte problémy s penězi a nebojíte se, že budete mít v budoucnu dostatek, proč sobě i jiným nedopřát? Netřeba zbytečně škudlit. 
Snad byl tento článek užitečný. Prvně jsem nevěděla co psát a chtěla jsem jen využít ten krásný obrázek lišky. Nakonec jsem se, jak je u mě zvykem, rozepsala. :) 

Mějte se krásně a ať se daří sehnat dárky, co se budou líbit. 😇
Vaše Simix!

Komentáře

  1. Super tipy! Nápady, jak ušetřit, asi všechny dodržuji, a souhlasím s tebou, že to plýtvání vody je dnes docela problém, taky mě udivuje, kolik lidí nechává puštěnou vodu jen u čištění zubů... Z tipů na dárky určitě přemýšlím o společné rodinné fotografii, myslím si, že to dokáže dost potěšit, víc než nějaká kupovaná věc. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkný článek a fotky :). Napsala jsi 3 věci, které dělám, když se chci doma zabavit-hraju na klávesy, cvičím a učím se angličtinu. Dokážu se spokojit s obyčejnou procházkou v parku, ale když mám zájem někam chodit, tak si to neodepřu. Neutrácím za poslední módu, kupuji si, když je to třeba. Nekouřím, takže šetřím peníze a zdraví. I malý levný dáreček v podobě společné rodinné fotografie dokáže udělat větší radost než něco drahého. Přeji fajn poslední týdny roku 2019!!!

    OdpovědětVymazat
  3. Musím říct, že většinu těchto pravidel, jak ušetřit, dodržuji běžně po celý rok a vůbec mi to nevadí. Akorát mám ráda kvalitnější a většinou značkové věci, spousta opravdu déle vydrží a tím pádem je i konečná investice nakonec lepší ale souhlasím, že se dají sehnat za super ceny v akcích a slevách atd. To je potom radost ještě větší :)
    Sama ale drahé dary nevyžaduji a potěší mě i maličkost, ručně vyrobené dárky jsou kouzelné, ty dostávám hrozně ráda.

    OdpovědětVymazat
  4. Super tipy a velice pěkné fotky. :) S tím jídlem je to u nás složité. Snažím se jím šetřit, někdy se to daří a někdy zase ne. Takže na tom musím ještě pořádně zapracovat. :D

    OdpovědětVymazat
  5. Ten začátek je takový... poetický :-) Jsem moc ráda za tento článek, protože mi přijde hodně přínosný, plný dobrých rad a tipů. Hlavně co se týká šetření (občas s tím mám tak trochu problém - hlavně třeba - mám ještě polovinu sprcháče, nebo jakékoliv kosmetiky a už kupuju do zásoby :D to jsem přesně já, za to se občas plácám do hlavy :D) - ale to jen tak ústřižek, ale hodně věcí na mě pasuje a i mě to donutilo k úsměvu, protože se s tím snažím bojovat, tak se mi to spojilo :-)
    A samozřejmě tipy na zabavení doma, nebo na levné výlety či hry, to se vždycky hodí... celkově mi to přijde jako dost propracovaný článek :-) který opravdu stojí za to... :-) není to sockaření ani troškaření… naopak si myslím, že takhle je to správně, takhle by to mělo vypadat... umět hospodařit s penězi :-) Moc dobré!

    OdpovědětVymazat
  6. mně se nejvíc líbil ten odstavec s tím jak ušetřit, páč jak to tak čtu, tak tím víc si uvědomuju, jak hrozně zbytečně utrácím :D třeba to s tím jídlem žejo, vždycky jdu do krámu a beru toho zbytečně moc a pak se divím :DD
    a ty činnosti jsou nejhorší takhle na zimu, páč mě se nikdy nechce někam ven, takže jediná možnost jak někam jít je prostě buď nakupovat nebo třeba kino a tak.. :D
    a ty tipy na dárky jsou hodně dobrý!! ale letos jsem nějak v předstihu a už to mám pořešený :DD

    OdpovědětVymazat
  7. Moc pěkně popsané, nevynechala si jedinou možnost ušetření peněz :-) s hodně věcmi souhlasím, jen s tím jídlem nerada šetřím peníze, protože nám to žaludek jednou vrátí, když nejíme úplně zdravé a kvalitní potraviny, ale je pravda, že na jídle se snad nejvíce ušetří a na cigaretách a alkoholu samozřejmě :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Krásné rady, tady mi fakt nic nechybí, díky! Letos budou vánoční dárky hodně chudé.. letošní události náš rozpočet celkem rozhodili a teď v prosinci jsme si museli vzít i vánoční půjčku , abychom to všechno nějak zvládli. Já se jen modlím, aby po Novém roce bylo o něco lépe. Šťastné a veselé!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář! :)